Шампионска титула и државни рекорд Милоша Станојевића – Сребра за Михајла Aтанацкова и Милоша Обреновића


Нова такмичарска сезона у веслању започела је Првенством Србије у веслању на ергометрима у организацији Веслачког савеза Србије и Веслачког клуба „Бегеј 1883“. У недељу 1. марта у „Кристалној дворани“ у Зрењанину, у борби за медаље и државне рекорде, окупило се преко 400 веслача свих категорија, од пионира до сениора, уз учешће студената универзитета и војних и полицијских академија.

Веслачки клуб „Тамиш“ наступио је на Првенству Србије са до сада рекордним бројем веслача. Велику екипу од 43 веслача и веслачица предводио је капитен и репрезентативац Србије Милош Станојевић. У трци сениора за лаке веслаче најзанимљивија борба дана водила се између клупских другова Милоша Станојевића и Михајла Атанацкова који су на јануарским тестовима на ергометрима имали изједначен резултат. Мотивација за такмичење је била на високом нивоу, по годинама и веслачком стажу старији и искуснији Милош Станојевић је победио у овом дуелу и то са државним рекордом од 6 минута,11 секунди и 4 стотине. На другом месту, са својим најбољим званичним резултатом, био је Михајло Атанацков који је овим веслањем показао репрезентативни квалитет.

„Била је ово сјајна трка, знао сам да Михајла, који је у одличној форми, могу да победим само ако извеслам државни рекорд. Управо сам се вратио са једномесечних припрема из Мајамија САД и још осећам последице промене временске зоне али одлична конкуренција Михајла у трци дала је добре резултате за обојицу.“ Прокоментарисао је после трке, видно исцрпљен Милош Станојевић.

„Честитам Станчету на победи. Било је велико задовољство веслати поред Станчета овако важну трку, то посебно мотивише и уз громогласно навијање са трибина постигли смо своја најбоља времена.“ Био је кратки коментар вицешампиона Србије Михајла Атанацкова.

Мотивисани добрим наступом Станчета и Михајла, млади веслачи Тамиша су остварили своје најбоље резултате на ергометрима. Сребрну медаљу у конкуренцији студената освојио је Милош Обреновић.

Највећи напредак показали су Игњат Радовановић, Лука Анђелковић, Марко Врховац и Немања Бадрљица коме је ово прва кадетска година као и пионири Андрија Ранковић, Вук Милосављевић и Милан Уверић.

На првенству Србије дебитовале су Мартина Герстнер, Теодора Дангубић, Анђела Зенг и Марта Станчић које су и ако неискусне у конкуренцији дублова заузеле пето и шесто место.

Посебну пажњу на такмичењу привукли су ветерани који су измамили многобројне аплаузе публике. Ветерани Тамиша, Јован Опачић, Александар Вучковић и Бранислав Лалић који су се дисциплиновано и са пуно ентузијазма целе зиме припремали остварили су одличне резултате у својим категоријама и освојили најсјајније медаље.

Наступ у Зрењанину прокоментарисао је и тренер веслача „Тамиша“ Милан Смилић: „Задовољан сам постигнутим резултатима на Првенству Србије, остварили смо оно што смо планирали, злато и сребро у сениорској конкуренцији, сребро за студенте и учешће великог броја младих такмичара који су извеслали своје личне рекорде што нам је донело четврто место у укупној конкуренцији веслачких клубова Србије а прво место у Војводини.“