Veslači Tamiša vicešampioni Balkana!

Na novoformiranom veslačkom centru u Višegradu u Republici Srpskoj.gde su se okupili reprezentativci iz Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Grčke i Turske održan je Balkanski šampionat u veslanju za kadete i junior u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Mladi veslači reprezentacije Srbije među kojima su bila i tri veslača iz Veslačkog kluba Tamiš su se 10 i 11. septembra u finalnim trkama borili za medalje i titulu Šampiona Balkana 2022. godine. Svoje mesto u reprezentaciji Srbije izborili su talentovani veslači Tamiša Marko Jančikin koji je na Šampionatu veslao u dve discipline dvojcu i osmercu i Petar Perić i Pavle Milutinov koji su veslali najprestižniju veslačku disciplinu osmerac.

 

Premijerna trka za naše veslače Marka, Petra i Pavla  bila je finalna trka osmeraca koja je održana prvog dana takmičenja. Već posle prvih 500 metara preveslane staze videlo se da su se u borbi za medalje izdvojili osmerci Turske, Srbije, Grčke i Rumunije. U finišu trke naš osmerac je izbio na drugu poziciju odmah ispred grčkog osmerca i nešto sporijih rumuna i uspeo da zadrži tu poziciju do samog cilja. Srebrnom medaljom i titulom vicešampiona Balkana su se okitili naši mladi veslači Tamiša Marko Jančikin, Petar Perić i Pavle Milutinov i drugovima iz osmerca i reprezentacije Lazar Đurđević, Todor Samouković, Miloš Lavirac, Milan Cvetković, Jovan Marinković, i Kosta Stanisavljević.

Drugog dana takmičenja Marko Jančikin iz Tamiša i Jovan Marinković  iz Smedereva kao dva najbolja kadetska rimen veslača u Srbiji veslali su kvalifikacije u dvojcu bez kormilara i sa ciljem da što manje snage potroše, s obzirom da su već izveslali trku u osmercima, kao drugi iza rumunske posade obezbedili mesto u finalu. U finalnoj trci dvojaca Marko i Jovan su smogli snage, iako im je to bila treće trka u dva dana, i pokazali rumunima ko je bolji. U cilj su ušli kao drugi odmah iza izvanredne turske posade koja ima osvojenu medalju sa Svetskog juniorskog prvenstva.

“Ovo je izvanredan uspeh mladih veslača Tamiša i to u godini kada Veslački klub Tamiš slavi sto godina od osnivanja. Čestitam Marku, Petru i Pavlu kao i njihovim drugarima iz čamca na pokazanoj borbenosti i osvojenim medaljama. Ovaj uspeh je tim veći s obzirom da je ovo njihov debitantski nastup u reprezentaciji Srbije. Dve godine smo strpljivo i uporno radili da ostvarimo ovaj cilj, nastavljamo dalje sa još više motivacije” bio je komentar trenera Ognjena Matijevića posle osvojenih medalja naših veslača.