Srebro za Miloša Stanojevića na Svetskom kupu

Srebro za Miloša Stanojevića na Svetskom kupu

Na jednoj od najpoznatijih veslačkih staza u Lucernu u Švajcarskoj od 10 do 12. jula održan je 3. Svetski kup u veslanju gde se okupila svetska veslačka elita u borbi za najviša odličija.stanče Lucern15

Kao dugogodišnji član reprezentacije Srbije na Svetskom kupu je učestvovao I Miloš Stanojević, član Veslački klub “Tamiš” u skifu za lake veslače.

Srpska veslačka reprezentacija bila je izvanredna u subotu, 11. jula 2015, drugog dana Trećeg Svetskog kupa u Lucernu. Epitet junaka dana pripao je Milošu Stanojeviću koji je osvojio srebrnu medalju u skifu za lake veslače. U finalu ove discipline naš „lakić“ je s vremenom 7:13,76 došao do svog najvećeg uspeha u dosadašnjoj karijeri kada je u pitanju skif za lake veslače. Zlato je pripalo Slovaku Lukasu Babaku (7.11,60), a bronza Novozelanđaninu Adamu Lingu (7:16,96). Četvrti je bio Belgijanac Tim Brajs (7:19,50), peti Damijan Pikeras (7:22,05), dok je Nemac Maks Roger diskvalifikovan. Stanojević je nešto slabije startovao. Posle prvih 500 metara bio je četvrti, ali je tada počeo da se polako ali sigurno probija ka vrhu. Na polovini trke došao je do trećeg mesta koje je držao sve doulaska u poslednju četvrtinu. Odlučno je krenuo u napad koji nije uspeo da odbije NovozelanđaninLing pa je naš reprezentativac kroz cilj prošao kao drugi.Stanče 2 Lucern15

– Prezadovoljan sam svojim nastupom u Lucernu. Stigao sam do srebra koje je moj najznačajniji rezultat u ovoj disciplini. Od početka finala verovao sam u sebe, bez obzira što sam posle prvih 500 metara bio pretposlednji. Međutim, uhvatio sam pravi ritam, osetio da mogu da stignem rivale. Prvo sam pretekao čamac Belgije, potom i čamac Novog Zelanda i tako stigao do velikog srebra. U pripremama za ovu sezonu sam radio pakleno i to je dalo rezultat. Završne pripreme za Lucern imao sam u Francuskoj, gde ponovo odlazim posle ovog takmičenja i tamo ću raditi do Svetskog prvenstva u Ožibeleu – bio je presrećan Stanojević.

Prethodno je Stanojević do finala stigao sjajnim izdanjem u polufinalu. U svojoj grupi okršaja za finale naš „lakić“ je s rezultatom 7:11,93 osvojio drugo mesto, iza čamca Slovačke (7:09,39) koji je prvi prošao kroz cilj, a ispred Nemačke1 (7:16,21), Turske2 (7:17,35), Tunisa (7:34,53) i Nemačka2 (diskvalifikacija).

– Stanojević je imao vrlo dobar nastup u skifu za lake veslače i ja mu čestitam na tome. Lane je u Lucernu u ovoj disciplini bio sedmi, a ovo je ogroman iskorak u odnosu prošlogodišnje takmičenje. Od početka ovogodišnje regate videlo se da je dosegao visok nivo, što je na kraju i rezultiralo medaljom – kazao je trener reprezentacije Oleksandr Fedotov.

  • Hoću da se zahvalim francuskim prijateljima i upravi iz Veslačkog kluba Bulonj Bjankura ACBB a pre svega treneru Sedriku Tublanu, koji su mi dali izvanrednu podršku za ovaj nastup na Svetskom kupu, dobio sam od njih na pozajmicu novi skif I omogućili mi da se celo leto pripremam uz njihovu podršku za nastup za Svetsko prvenstvo krajem avgusta u Francuskoj. Zaista pomoć vredna pažnje I zahvalnost – rekao je Miloš na kraju kratkog brifinga iz Lucerna.