Yooga za veslače

Yoga za veslače
Istezanje pomaže u prevenciji ozleda i može popraviti Vaše perfomanse

piše Else Jacobs

Većina ljudi izvodi mnogo ponavljajućih pokreta na poslu i drugde bez primene odgovarajućeg istezanja tela.

Veslači imaju kratke i intenzivne utrke, nagnuti naprijed, tako da leđa, ruke i noge plaćaju najveću cijenu. Činiti te dijelove fleksibilnijima kroz istezanje znači veću snagu. Naginjanje u suprotnom smjeru pomoći će u otklanjanju zategnutosti i ukočenosti.

ZA LEĐA:
Na podu, ležeći na stomaku.
Ruke ispružite na pod ispred ramena.Lagano, zajedno sa udisajem, odgurajte se od poda dok leđa nisu savijena u luk, glava unzad. Ako vas zateže, činite to svarno polako, ali budite uporni, fleksibilnost će već stići. To je položaj Kobra (Position 1).

Na podu, ležeći na leđima..
Još jedna vežba koja čini kičmu fleksibilnom je RIBA. Ruke smestite ispod stražnjice, dlanovi prema gore. Pritisnite laktove o pod. Savijte leđa u luk a glavom otkližite ispod.Temenom dodirujete pod (Position 2). Polako se vratite iz te pozicije vraćajući glavu nazad a leđa potonu dolje. Odmor uz duboko disanje.

ZA RUKE:
U stajaćem položaju.
Prekrstite prste ruku iza leđa i podižite ruke gore. Zadržite par sekundi, a zatim spustite ruke dole. Udisaj ide sa rukama prema gore, a izdisaj sa rukama prema dole. Vežba se može izvoditi i sa lagano nagnutim trupom unatrag (Position 3a) ili sa savijenjem naprijed (Position 3b).

ZA NOGE:
Sedeći na podu.
Jednu nogu ispružite ravno ispred a drugu nogu savijete tako da stopalo dodiruje bedro druge noge. Ruke ravno iznad glave, istežite sa udisajem, zatim se savijte naprijed prema ispruženom kolenu dok izdišete (Position 4). Zadrzite dah par sekundi i vratite se u uspravan položaj. Ponovite na drugu stranu.
Else Marie Jacobs je nastavnik fizičke kulture iz Norveške. Studirala je umetnost Yoge na Sri Aurobindo Ashram u južnoj Indiji. Zadnjih 15 godina podučava Integralnu Yogu u Evropi i u U.S.A.