Sezona veslanja startovala sa zlatom!

Ni uporna i dosadna kiša koja je padala u subotu 1. aprila na jezeru Ade ciganlije nije sprečila srpske veslače da otvore veslačku takmičarsku sezona i krenu u borbu za nove pobede i medalje. Na prvom Kupu Srbije za 2023. godinu okupili su se veslači iz 20 klubova da odmere snage i provere svoju takmičarsku formu.

Veslački klub Tamiš nastupio je u najačem sastavu što je rezultiralo odličnim petim mestom u generalnom plasmanu veslačkih klubova u Srbiji. Ispred nas su bili samo veliki beogradski klubovi Partizan, Zvezda, Grafičar i Galeb podržani sa ogromnim budžetima iz grada Beograda za razliku od Veslačkog kluba „Tamiš“ koji je i ove godine, kao i prošle,  iz gradskog budžeta dobio 0, i slovima, nula dinara!

U kvalifikacionim trkama 12 skifova za juniore u borbi za ulazak u finale prvi je nastupio Petar Perić reprezentativac iz Tamiša koji je drugim mestom u svojoj kfalifikacionoj grupi obezbedio mesto u finalu. U finalnoj trci po izuzetno lošim vremenskim uslovima kiša, talasi i hladnoća nisu omeli Petra da drugim mestom obezbedi prvu medalju za sebe i klub.

Prvim zlatom ove takmičarske sezone okitili su se naši juniori u dubl skulu Marko Jančikin, prošlogodišnji sportista grada Pančeva za kadete i Lazar Kovačević koji su bili dominantni u finalnoj trci dublova. Od samog starta su preuzeli vođstvo i kontrolu trke i sigurnim zaveslajem prvi prošli kroz cilj.

Prvi put je na trci nastupila novoformirana ekipa u sastavu Miloš Boškov iz Tamiša i Ratko Bundalo iz Danubiusa koji su kao laki veslači i mlađi seniori u dubl skulu odmerili snage sa teškim veslačima sa ciljem da u narednom periodu probaju da ostvare reprezentativnu normu. Nastup je bio izvanredan i drugim mestom i vremenom od 6min.46s pokazali da su perspektivni veslači od kojih se mogu očekivati dobri rezultati.

Još jedna kombinacija između veslača Tamiša i Begeja Lazar Kovačević, Petar Perić, Ognjen Kostić i Vuk Božić u četvercu skul osvojila je drugo mesto i srebrnu medalju.

Osvajačima medalja pridružila se i Nikolina Gerstner koja se okitila bronzom u skifu za kadetkinje i studentska ekipa Tamiša Ilija Karličić, Ignjat Radovanović, Miloš Badrljica i Bojan Simić u četvercu bez kormilara prvim mestom je zaslužila zlato.

Naše veterane Boška Bjelajca, Milana Puzića i Jovana Opačića takođe nije omelo loše vreme i talasi, bili su na visini zadatka i prvim mestima u svojim kategorijama uspešno zatvorili prvu regatu ove veslačke sezone.